Limp wrist2

GLOCK Limp Wristing

Limp Wristing je u pistolí něco, co se popisuje jako slabé, nedostatečně pevné uchopení zbraně, kdy při takovémto úchopu zbraň selže, přesněji řečeno nedojde k vyhození, popřípadě ani k vytažení nábojnice. Většinou se jedná o plastové pistole, kdy je tělo pistole lehké natolik, že při výstřelu nevytváří dostatečnou oporu závěru, aby se vůči tělu mohl pohnou vzad natolik, aby došlo ke spolehlivému přebití. Tuto nedostatečnou oporu těla pistole tak musí zajistit střelcova pevná ruka.

Do jisté míry za to může relativně lehké plastové tělo, existují ovšem pistole s plastovým tělem, které vadou Limp Wristing netrpí v podstatě vůbec. Proč k této závadě dochází rozeberu v jiném článku, tento článek budu věnovat menšímu pojednání o tom, proč si myslím, že je taková pistole na dvě věci.

Jsem naprosto přesvědčen, že pistole, která je na Limp Wristing náchylná rozhodně není dobrá pistole na obranu, pro mě dokonce není vhodná vůbec na nic. A tím rozhodně nenarážím na Glocka, ale na jakýkoli konkrétní jeden kus kteréhokoli výrobce, u kterého se Limp Wristing může vyskytnout a nutno podotknout, že se to netýká, dnes už spíše netýkalo pouze Glocka.

Určitě není nereálné, že se dostanete do situace, kdy se prostě pistoli buď nerozhodnete tasit hned nebo vás někdo napadne zezadu, přetáhne něčím přes záda, pořeže na ruce, naprosto nečekaně udeří do obličeje, nakopne do rozkroku, jednoduše jakákoli situace, kterých bych vymyslel mraky, kdy i kdyby jste třeba chtěli, tak ani nestihnete tasit hned, upadnete na zem, krvácíte, jste dezorientovaní, vystresovaní, vyklepaní ...
Teď si představte, že byste si měli v tomhle stavu a stresu pistoli předpisově uchopit a střílet přesně tak, jak to po vás vaše pistole vyžaduje, aby nedejbože náhodou nedošlo k závadě vinou Limp Wristingu, vinou "špatného úchopu".
Výše popsaný scénář vůbec nemusí probíhat tak drasticky. Stačí pohmožděná ruka, stresem vyklepané tělo nebo obyčejný, zcela reálný nedostatečný odstup od útočníka, abyste při střelbě mohli předpisově natáhnout ruku a uchopit pistoli oběma rukama a pevně tak, jak to většinou nesmyslně obhajovatelé Limp Wristingu popisují a jste v háji. Právě při těchto situacích je velmi reálné, že budete pistoli držet jako prase kost, právě při těchto situacích se pistole drží právě tak, jak by neměla a právě při těchto reálných situacích, kdy budete ze všeho nejvíc potřebovat, aby pistole neselhala, vaše pistole selže.

Takové pevné, "správné" držení pistole ve výše popsaných situacích je tak trošku směšné. A jakékoli obhajování pistolí na toto náchylných je naprosto zcestné a jsou to dle mého názoru jen výmluvy lidí, kteří se většinou snaží obhájit sami před sebou nesprávnou funkčnost jejich pistole, popřípadě používají přebíjené střelivo, ale to se pak pánové nesmí divit, že jim to nestřílí tak, jak má.

Pistole vhodná na obranu musí spolehlivě střílet za jakýchkoli podmínek úchopu! Jinak není na obranu vhodná!

Jediná situace, kdy jsem možná ochoten takovou pistoli používat je sportovní střelba. Ale jak jsem psal výše, ani to ne. Proč se otravovat s něčím, co nefunguje tak, jak by mělo. A pistole náchylná na Limp Wristing rozhodně nefunguje tak, jak by měla.
Vy co jste na pochybách, zdali takovou zbraň na obranu používat a máte ještě zbytky zdravého rozumu, nepodlehněte ostatním, co tvrdí, že se jedná o chybu střelce. Nejedná. Pistole, která za výše uvedených situací vytváří závady, je špatná pistole.

A proč jsem si tedy pořídil Glocka 19, když právě Glock na Limp Wristing trpí nejvíc a mám ho popřípadě v budoucnu i na obranu? (Ve skutečnosti jsem momentálně pouze sportovní střelec, ale pistoli jsem si vybral takovou, abych ji kdykoli v budoucnu mohl na obranu začít nosit).
Glock poslední várky pistolí čtvrté generace vcelku slušně vyladil a hodně jsem pátral právě po spolehlivosti posledních kousků gen4. Domluvil jsem si schůzky s několika lidmi na střelnici, zastřílel jsem si z relativně hodně Glocků gen4 a na Limp Wristing je testoval. Mimochodem nábojnice už střelcům nelítají do obličeje, na Limp Wristing je už Glock náchylný daleko méně než předtím, za dobu testování cizích pistolí jsem s továrním střelivem nezaznamenal jedinou zádržku, takže jsem se rozhodl to prostě zkusit, otestovat a v případě problémů aktivně řešit. Samotný prodavač mě velmi přesvědčoval, že Glock, co mě prodá bude s továrním střelivem střílet spolehlivě, domluvil jsem si s ním tedy, že pokud nebude, bude mi pistoli na jeho náklady ladit tak dlouho, dokud s ním nebudu schopný střílet úchopem palce a ukazováčku. Pistoli jsem tedy koupil.
S velkou radostí tak musím konstatovat, že když držím pistoli jak prase kost, klidně i oním palcem za pažbu a ukazovák na spoušti, což je snad nejhorší možný způsob, kdy pistole v podstatě nemá oporu, pistole spolehlivě střílí a zádržku nevytvoří, ikdyž mi při střelbě tímto způsobem skoro vypadne z ruky. Takto jsem to otestoval na krabičce (50ks) nábojů, což mi jako test spolehlivosti naprosto stačí, protože vím, že hůř, než při tomto testu pistoli snad nikdy držet nebudu, čili pro mě bude spolehlivá i při sebeobraně. Dokonce i moje malá, opravdu velmi drobná přítelkyně, která pistoli při střelbě sotva udrží s tímto Glockem nedokázala zádržku vytvořit. Je tedy vidět, že i plastové pistole na Limp Wristing náchylné být vůbec nemusí.

Na závěr bych chtěl upozornit, že jsem v době vybírání a testování cizích pistolí vždy používal pouze tovární střelivo S&B. Nemalé problémy nejen s Limp Wristingem totiž způsobuje přebíjené střelivo. Na internetu najdete spousty stížností na Limp Wristing a i na jiné závady a nakonec z lidí vyleze, že používají přebíjené střelivo. No, to se pak prostě nesmí divit.

Samozřejmě, že za zádržku může být zodpovědný například i vytahovač, vyhazovač, pružiny atd, tento článek však pojednává o nepřebití a selhání způsobeném Limp Wristingem.

Související nebo podobné články:

Napsat komentář

Vyplnění jména je nepovinné.
Komentář bude automaticky zveřejněn po kontrole antispamovým filtrem.